Search
Close this search box.

1. Utbildning och mål

Skaffa en attraktiv akademisk examen plus meriter som utlandsuppdrag eller andra uppgifter med internationell inriktning. När du är färdig med studierna kan du söka jobb inom din bransch. Du kan även söka jobb utomlands, på så sätt kan du få väldigt bra referenser och därav lätt att få högre roller när du söker jobb inom Sverige.

Sätt upp tydliga karriärmål. Vad krävs det för att du ska kunna “klättra” inom din valda bransch? Var sedan aktiv, målmedveten och uthållig i arbetet på vägen. Se till att leverera på jobbet, visa upp goda resultat samt var en kollega som du själv skulle vilja ha.

2. Nätverkapexels-photo-57690

Nätverka med värdefulla personer. Detta kan du göra genom att gå på relevanta evenemang, du kan också göra detta på nätet. LinkedIn är en bra plattform där du inte bara kan nätverka med personer i din bransch utan rekryterare brukar använda LinkedIn för att söka efter intressanta kandidater.

3. Engagemang

Visa att du är driven, snabblärd och ambitiös. Försök att engagera dig i projektarbeten eller annat du finner intressant vid sidan av dina studier eller ditt jobb. Du kan även gå en yrkesutbildning eller kurs för att förstärka dina kompetenser. Detta breddar ditt nätverk och ger dig erfarenhet som arbetsgivare värdesätter.

4. Visa prov på omdöme

Tänk på vad du säger när du talar med personer som är utanför din vänskaps eller familjekrets. Även om du var djupt missnöjd med din tidigare arbetsgivare så är det viktigt att inte tala illa och vara försiktig med hur och vad du väljer att berätta om situationen. Det är viktigt att tänka på att inte skriva vad som helst på sociala medier. Folk har hamnat i väldigt jobbiga situationer med sina arbetsgivare pga något de skrivit på exempelvis Facebook och t.o.m fått sparken från sina jobb. Är du missnöjd med något på ditt jobb är det mycket bättre att tala om detta för din arbetsgivare eller någon högt uppsatt för att få din röst hörd.

5. Ditt CV

Ditt CV ska vara personligt och sticka ut i mängden men samtidigt vara enkel, strukturerad och kortfattad. Den ska ge tydlig information om vad du har åstadkommit och vad för erfarenheter du har. Var noga med att gå igenom texten flera gånger, renskriv och titta noggrant så du uttryckt dig varierat och inte har några stavfel. Be en vän eller familjemedlem gå igenom ditt CV och ge dig feedback.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *