Sök
Stäng denna sökruta.

Nu startar För-orten 2023

För fjärde  gången anordnas den populära idétävlingen För-orten. 300 000 kronor ska delas ut i startkapital och nu får entreprenörer från samtliga av Sveriges förorter möjlighet att delta. 

– Intresset för tävlingen har vuxit för varje år med deltagare från allt fler förorter runt om i Sverige. Detta år tar vi steget att inkludera alla förorter i tävlingen. Det ger oss en unik chans att dyka in i, uppleva och hylla den pulserande kreativiteten och de oslipade diamanter av idéer som frodas i förorten.

För-orten startade 2018 som ett initiativ av BLING, BK Bussenhus och Atletico Rinkeby som en reaktion mot det ökande utanförskapet i Sveriges förorter. Tävlingen ska lyfta entreprenörer från förorten och bidra med startkapital för att kickstarta deras verksamheter. 

– Utanförskapet kostar Sverige 270 miljarder kronor varje år. Det är pengar vi hade kunnat lägga på våra skolor, förbättrad vård eller på våra äldre. Idéerna och viljan finns bland befolkningen. Det som saknas är stödet, någon som öppnar dörrar och presenterar möjligheter. För-orten är mer än en tävling; det är ett kraftfullt verktyg för att frigöra denna otroliga energi och skapa en positiv förändring i hela samhället. Genom För-orten skapar vi en kraftfull, samhällsförändrande rörelse. Ju fler människor som ansluter sig till denna rörelse, desto fler banbrytande idéer kan vi lyfta fram och stödja, säger Deqa Abukar, co-founder BLING.

Finalen av För-orten 2023 äger rum den 11 december 2023 i SPACE arena i Stockholm. Mer info om tid kommer senare. Under finalkvällen pitchar finalisterna sina idéer live för en jury bestående av etablerade entreprenörer och samhällsaktörer,

Tävlingen möjliggörs tillsammans med våra partners Allmänna arvsfonden, Hansen, BLING Capital, Ingager, Reach for Change, Castellum, Frank Dandy, Boomr, SPACE, Sting, BABAS och For the people.  

Lyssna på när vi berättar om För-orten i P4