Sök
Stäng denna sökruta.

Här är lite tips från oss på BLING för att hjälpa dig på traven till drömjobbet.

pexels-photo-176103-minLäs på om företaget

Blir du inkallad på intervju gäller det att vara förberedd då du med stor sannolikhet kommer få någon fråga rörande företaget och deras vision. Vet du inget om företaget, ger du inte ett särskilt bra första intryck.

I första hand kan du hitta relevant information på företagets hemsida. Det viktigaste är att kunna företagets produkt och målgrupp.

Berätta om dig själv

Den frågan kommer du få i början på varje intervju. Försök att hålla svaret kort och gå inte in allt för mycket på detaljer. Börja med att tala om vem du är och vad du har för intressen. Därefter kan du berätta om din utbildning, dina tidigare jobberfarenheter och varför du söker tjänsten.

Vilka är de vanligaste intervjufrågorna?

Det finns vissa frågor du kommer få på nästan varenda intervju. De kan vara knepiga och dessa måste du vara förberedd på. Men oroa dig inte, vi går igenom fem av de här nedan:

1. Vad är dina styrkor?

Här är din chans att skryta lite! Intyga några av dina kompetenser genom  exempel från tidigare arbetsplats. Specifika exempel är ett mycket bra sätt att framstå som ärlig och trovärdig.

2. Vad är dina svagheter?

Visa alltid att du har självinsikt. Arbetsgivare tycker aldrig om när man inte kan komma på något negativt om sig själv. Tro det eller ej, ingen är perfekt.

Lyft fram något negativt, på ett positivt sätt. Du behöver t ex inte säga “Jag är jättedålig på att passa deadlines”. Istället kan du säga: “Jag har haft svårt att hålla vissa deadlines pga min noggrannhet. Jag har tagit till mig av feedback från mina tidigare kollegor och sett till att förbättra detta.” På så sätt visar du att du är självkritisk och försöker förbättra dig.

3. Varför ska vi anställa just dig?

Visa för arbetsgivarna att du är det tillskott som företaget behöver. Nu kan du återigen använda informationen från punkt 1 under intervjun, för att ha belägg för varför just du skulle passa på företaget.

4. Varför vill du jobba här?

Är det ditt drömjobb? Om så, varför? Är det en rolig miljö, med utmaningar och spännande arbetsuppgifter? Tänk på vad du tycker om med jobbet och varför du vill arbeta där.

5. Hur skulle dina vänner och kollegor beskriva dig som person?

Fråga dina vänner och din familj vad de skulle svara på en sådan fråga om dig. Tänk ut vad dina tidigare kollegor skulle säga om dig.

Vad skall jag fråga på anställningsintervjun?

På anställningsintervjun är det viktigt att även du får svar på dina frågor. Förbered minst tre frågor att ställa under intervjun. På så sätt visar du att du är intresserad av rollen du erbjuds och själva företaget.

Hur skall jag klä mig inför en arbetsintervju?

Det viktigaste är att vara fräsch samt ha hela och rena kläder på dig. Ha en stilren och enkel look.

Jag blir väldigt nervös, hur kan jag lugna mina nerver?

Det är helt normalt att bli nervös inför eller under en arbetsintervju. Försök att tänka positiva tankar, då utstrålar du positivitet och visar att du är glad över att vara där.

Tänk på att du blivit kallad på intervju för att du faktiskt är en intressant kandidat! Antingen går du vidare, eller får med dig erfarenhet. Visa att du verkligen är intresserad av tjänsten och att du är driven. Var inte rädd för att vara dig själv och försök att slappna av.

Jag har företag vilket innebär att jag jobbar efter mitt vanliga heltidsjobb. Detta betyder inte att jag inte kan klara att ha ett heltidsjobb, hur förklarar jag detta på intervjun?

Det är alltid något speciellt med entreprenörer tycker vi på BLING. Men tyvärr finns det många chefer som blir avskräckta när de möter en person med många sysslor. Den vanligaste frågan brukar vara “Hur klarar du av att ha så mycket på gång?” eller “Kommer du kunna göra allt detta och samtidigt jobba hos oss?”. Sedan finns det chefer som blir imponerade av detta och ser det som en stark kompetens. De får en duktig medarbetare som tar eget ansvar och som har mycket erfarenhet.

Man får känna av läget helt enkelt! Antingen får man lyfta fram den egenskapen eller gömma den – ni får bedöma om det är värt det! Vi tycker man alltid ska vara sig själv oavsett vad, du kanske har en chef som uppskattar dina kompetenser som egenföretagare och då är det ju bara positivt att lyfta fram det.

Vi hoppas att du drar nytta av tipsen som du fått här. Håll utkik på våran blogg då det kommer massvis med nya inlägg snart.
Med detta sagt önskar vi på BLING dig lycka till på jobbintervjun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *