Sök
Stäng denna sökruta.

När Stefanie Najafi arbetade som polis saknade hon vettiga verktyg för att kolla om en person är narkotikapåverkad. Nu jagar hennes startup Eyescanner kapital i Shift-finalen.

Drogpåverkade personer utgör ofta en fara för sig själva och andra i allt från trafiken till arbetsplatser.

Att upptäcka påverkan i tid kan förhindra olyckor och i förlängningen rädda liv.

Men med dagens teknik, som bland annat baserar sig på urintester, kan det ta dagar innan svaret kommer. Idag saknas även teknik i fordon för att upptäcka narkotikapåverkan hos förare.

“De drogtester som finns idag och som används av både arbetsgivare och behandlingshem är ineffektiva, kräver omfattande hantering och är integritetskränkande. De kan bara användas i begränsad kontext”, förklarar Stefanie Najafi som grundat bolaget Eyescanner tillsammans med Jenny Johansson, som har en bakgrund inom säkerhetspolisen.

Grundarna vill göra det lättare att upptäcka om personer är drogpåverkade genom en AI-baserad ögonscanner.

Appen, som kan användas på mobilen, analyserar personens ögon för att se tecken på påverkan.

Tanken är att tekniken ska licensieras ut till företag som drogtestar personal, behandlingshem samt till fordonsindustrin. Målet är att konkurrera ut de snabbtester som mestadels används idag.

Nu är Eyescanner med och tävlar om investerarnas gunst i finalen av Breakit och Blings tävling Shift, som avgörs i veckan.

“Vi tycker båda att det känns jättekul. En fantastisk möjlighet att skapa nya kontakter och förhoppningsvis hitta rätt investerare för oss”, säger Stefanie Najafi.

Ett viktigt syfte med Shift är att hjälpa entreprenörer utan nätverk bland investerare att få in kapital. Hur har det varit för er att söka kapital?

”Vi påbörjade vår kapitalresa någon månad innan Shift startade. Initialt upplevde vi en svårighet att hitta investerare som var villiga att gå in i en tidig fas. Vår medverkan i Shift har inneburit bra marknadsföring och hjälp med att vässa vår pitch genom utbildningar och coachning. Vi har fått möjlighet att träffa investerare som vi kanske aldrig hade träffat annars. Shift har blivit en viktig dörröppnare”.

Var är ni om fem år?

”Om fem år är vi marknadsledande på snabbtester globalt, både inom den privata sektorn men också inom rättsvårdande myndigheter. Eyescanners mjukvara används i fordon världen över för att detektera narkotikapåverkade förare. Vi har byggt upp ett stabilt bolag med extremt god lönsamhet”. 

Vad har varit tuffaste utmaningen som entreprenör hittills?

”En av våra initiala utmaningar har varit att utveckla en högteknologisk produkt utan att några av grundarna har utbildning inom mjukvaruutveckling. Även om detta till en början var försvårande så har vi nu lärt oss att vi inte måste kunna allting själva. Det viktiga är att kunna driva sin idé framåt med full kraft och ta hjälp i de delar man inte behärskar”. 

Vad önskar ni att ni visste innan ni startade bolag? 

“Det är framförallt väldigt mycket vi är glada att vi inte visste! Men en sak som hade varit bra att veta är att det finns väldigt mycket bra hjälp att få, både i pengar i form av bidrag samt rådgivare i inkubatorer eller andra nätverk”. 

Vem är eran favorit-entreprenör?

”Jane Walerud är en favorit. Hon har ett fantastiskt affärssinne samtidigt som hon verkar ha båda fötterna på jorden och har varit hjälpsam i kontakten.  Vi fick upp ögonen för Tobii-grundarna John Elvesjö och Mårten Skogö när vi lyssnade på en podd där de pratade om resan de gjort med Tobii. De varvade seriositet och affärsmannaskap med mycket humor vilket är vår filosofi”. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *