Search
Close this search box.

Dåliga erfarenheter från restaurangbranschen inspirerade Sam Alfaro att starta eget.

Det är ofta tidskrävande att söka jobb – och detsamma gäller för de arbetsgivare som ska hitta rätt personer att anställa. 

Du kan naturligtvis ta hjälp av en rekryteringsfirma, men då får du räkna med att det kostar en vacker slant. 

Techbolaget Peopl har utvecklat en app som ska göra det lättare för arbetsgivare att hitta rätt personal. 

Den som söker jobb delar sina uppgifter och CV i appen och kan även skicka med en egen video. Arbetsgivaren kan sedan skräddarsy sina sökningar genom att välja mellan en rad funktioner baserat på exempelvis kompetens eller anställningsform. Om en matchning hittas kan arbetsgivaren sedan chatta och boka en intervju med kandidaten genom appen. 

De anslutna företagen betalar en prenumerationskostnad. Peopl riktar in sig på branscher som traditionellt sett släpat efter i digitaliseringen, exempelvis restaurang och transport.

Peopl har grundats av Patrik Berggren och Sam Alfaro från Hisingen i Göteborg. De är nu ett av de tio bolag som tävlar om investerarnas pengar i Breakit och Blings tävling Shift. 

På frågan om varför han valt att bli entreprenör svarar Sam Alfaro att han alltid vetat att han kommer att gå sin egen väg.

Han beskriver det som en reality check när han var i 20-årsåldern, pluggade på folkhögskola och lyckades landa ett extrajobb som servitör. 

En sen kväll frågade arbetsledaren om någon kunde stanna längre. Sam Alfaro var en av de få som erbjöd sig. Han stannade så länge att han missade sista bussen hem. 

Han hade inte råd att ta taxi utan fick sova på soffan, och förväntade sig efter det att få fortsätta jobba. 

“Men jag fick aldrig något samtal. Jag ringde honom några veckor efteråt och frågade hur de låg till med timmar, men fick ett kort svar om att det inte finns något. I den stunden kände jag att jag hade tagit slut på mig själv den dagen för ingenting. Jag kände att varför ska jag kämpa så mycket för någon annan när jag kan ge all den energin åt mig själv istället? Därför valde jag att fokusera på min egen dröm. Då kan jag lägga mig varje kväll och veta att alla timmar jag lagt ner är för mig och min familj. Då finns det inget stopp på hur mycket tid man lägger”, säger Sam Alfaro.  

Han berättar att hans sambo Daniela kom på idén en kväll när hon sa att det hade varit bra om man kunde gå in i en app och söka efter en person med specifika kompetenser.

Var befinner ni er och ert företag er om fem år?

“Om fem år har vi byggt upp Peopl till ett välkänt varumärke. Vi har skapat jobbmöjligheter för tusentals kandidater och arbetsgivare samt blivit ett självklart val när det kommer till rekrytering. Vi har lanserat i Europa och planerar inför en global lansering för att bli ledande inom rekrytering”. 

Vad önskar ni att ni visste innan ni startade bolag? 

“Att det tar väldigt lång tid att finslipa och planera en produkt. Nu sitter vi på fler stolar än vad vi gjort innan, det är viktigt att man tänker på företagets framtid och att forma produkten åt rätt håll. Det är enkelt att komma på bra features och göra en lång backlog flera år framöver men sen gäller det verkligen att bryta ner och prioritera det som är viktigast och som också skapar mest värde för kunden”. 

Ett viktigt syfte med Shift är att hjälpa entreprenörer utan nätverk bland investerare att få in kapital – hur har det varit för er att söka kapital? På vilket sätt har Shift hjälpt ert företag?

“Man har lärt sig en hel del under tiden vi varit med i Shift och inte minst det vi kommer lära oss utav att vara med i finalen”, säger medgrundaren Patrik Berggren. 

Sam Alfaro fyller i; 

“Det har varit tufft då vi inte har det nätverket. Det Shift har hjälpt oss med är att vara bryggan mellan oss och investerarna, samt möjligheten att få kommit i kontakt med väldigt duktiga människor med värdefulla kunskaper, vilket vi är oerhört tacksamma för”. 

Vilka är era favoritentreprenörer?

“Henrik Persson Ekdahl för hans ödmjukhet, Christer Olsson för har är så duktig talare. Elon Musk för han är en härlig person med stora mål, snart åker vi till månen”, säger Patrik Berggren. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *