Search
Close this search box.

Kan du tänka dig att hyra ut ditt busskort ibland?

Nu vill startupen Tripier locka investerare till idén – som kan ge både miljön och folks privatekonomi en boost.

Att resa kollektivt är ett utmärkt sätt att värna om miljön. Idag körs större delen av busstrafiken på förnybara bränslen och tågen går som bekant på el.

I Sveriges storstäder reser över 80 procent av befolkningen regelbundet med kollektivtrafiken, vilket kräver månadskort eller annan typ av biljett.

Nu har startupen Tripier tagit fram en lösning som låter dig hyra ut din biljett till andra när du ändå inte använder den.

Tanken är att personen som tar över biljetten ska kunna köpa den till ett lägre pris. Det ska i sin tur bidra till att fler vill åka kollektivt.

Säljaren sätter sitt eget pris i appen och väljer själv hur länge biljetten ska hyras ut. Tripier hanterar betalningarna och tar ut en andel av hyreskostnaden i förmedlingsavgift.

Tjänsten finns idag tillgänglig inom Skånetrafiken, Östgötatrafiken och Västtrafik. Målet är att bolaget ska bli verksamt i såväl Europa som Kina och USA inom fem år. 

Bakom bolaget står Shivan DanaSaliou Sall och Salar Atroshi. I den kommande veckan tävlar de om investerarnas uppmärksamhet i Breakit och Blings tävling Shift. 

“Det känns fantastiskt! Ett kvitto på att allt man sagt och trott på från början inte var nonsens”, säger Saliou Sall, när Breakit ringer upp honom och frågar hur det känns att vara med i Shift-finalen.

Varför är du entreprenör?

“För att kunna leva mitt liv fullt ut, det vill säga ett obegränsat liv där varje dag är ett äventyr och man inte behöver stå i led och följa en mall. Mina främsta drivkrafter är revanschlusta, inspirera, stå upp för något och förändra saker till det bättre”, säger Saliou Sall. 

Var är ni om fem år? 

“Om fem år är vi den första appen du klickar på när du stiger av det eldrivna planet vart som helst i världen och behöver ta dig till hotellet med buss eller tåg.”

Vem är din favoritentreprenör?

“Svår fråga. Många entreprenörer blir symboler för en produkt eller tjänst och prisas utifrån det, men vad som egentligen bör lyftas är allt jobb bakom som inte syns. Men jag skulle nog säga entreprenörer som går emot strömmen och utmanar normer och etablissemang i syfte att skapa välmående och en bättre värld, som exempelvis Josefin Landgård”. 

Ditt bästa råd till andra nyblivna entreprenörer? 

“Köp ett par airpods med brusreducering och ha dem i öronen dygnet runt så att du inte kan lyssna på någon, ha din vision och kör”. 

Vad önskar du att du visste innan du startade bolag?

“Jag önskar nog att jag inte visste så mycket. Även om Tripier är det bästa jag gjort så hade vetskapen om allt jobb och slit nog skrämt de flesta. Det finns ett känt citat: Ingenting är omöjligt för den som inte vet vad den pratar om”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *