Sök
Stäng denna sökruta.

Fotografer arbetar oftast inom media och i reklambranschen. En del fotografer arbetar direkt åt konsumenter, i ateljé eller ute på plats vid exempelvis bröllop och skolfotografering. Press- och nyhetsfotografer är i allt mindre utsträckning anställda på mediaföretagen. I stället får journalisterna fotografera själva till sina reportage eller så läggs arbetet på frilansande fotografer.

De flesta fotografer är idag egenföretagare och efterfrågan beror i stor utsträckning på det rykte de har skapat sig. Antalet yrkesutövare är betydligt fler än uppdragen och statistiken visar att det blir mycket hård konkurrens om jobben för fotografer inom den närmsta tiden.

creative-smartphone-notebook-typography

Som vi nämnde tidigare finns det ett överskott på fotografer. Intresset för yrket är stort och många utbildningar riktar sig till yrket. Sociala medier har gjort oss alla på ett eller annat sätt till hobby fotografer då det har blivit så enkelt att fota och redigera bilderna smidigt och snabbt i mobilen. Med så många olika filter och bildredigeringsappar som erbjuds helt gratis eller för en liten peng är det så lätt att få bilderna att se proffsiga ut.

Sedan är det många som gått från att ha fotografering som en hobby till att faktiskt sälja och tjäna pengar på sina bilder. Det krävs otroligt mycket engagemang och kreativitet för att sticka ut som fotograf i denna fotodjungel vi har idag på nätet. Det första du borde göra är att fota på din fritid. Fota vänner och familj, naturbilder och annat som du är intresserad av att fota. Titta på nätet vad dina förebilder har för portfolio och utgå från dessa. Skapa dig en snygg portfolio som du känner dig stolt över att visa upp och kan använda för marknadsföring. Att ha en bra portfolio är otroligt viktigt, eftersom det är den du har som referens när du söker nya jobb. Uppdatera din portfolio ofta, då ser dina kunder att du jobbar flitigt med bild och foto. Använd de bästa bilderna till din portfolio och håll det varierat. Kvalitet är viktigare än kvantitet. En perfekt uppgift för dig som ny fotograf är att jobba som bröllopsfotograf eller att ta porträttbilder. Glöm inte att använda bilder du själv är speciellt nöjd med i din portfolio. För att kunna ta betalt och skicka faktura till dina kunder kan du starta en enskild firma eller så kan du enkelt frilansa via coolcompany.se om du föredrar det till en början.

Marknadsföring ska vara ditt allra största fokus till en början. Du måste synas för att få kunder. Nuförtiden är det så enkelt att marknadsföra sig själv på sociala medier. Vi rekommenderar att du skaffar dig följande appar för olika ändamål:

  • Instagram – Perfekt för att snabbt och enkelt dela sina bilder till en stor publik. Använd minst 8 – 13 relevanta hashtags per uppladdning. Hashtags är ett bra sätt att hitta nya bilder och innehåll. Glöm inte att ha din profil öppen så att du når ut till fler personer än din följarbas. Du kan även koppla ihop ditt Instagram konto till din Facebook-sida. På så sätt kan du synka dina uppladdningar så att de även syns på din Facebook.
  • Facebook – Genom att ha en Facebook sida (ej samma sak som ett vanligt Facebookkonto), kan du marknadsföra dig genom annonsering. Du kan även ”boosta” dina bilder och nå ut till en stor målinriktad publik.
  • EyeEm – EyeEm är ett socialt nätverk för fotografer. Man kan följa andra fotografer för inspiration och även licensiera sina bilder (dvs leasa bilder till olika varumärken som vill använda dem för kommersiellt bruk).
  • VSCO Cam – Med VSCO kan du få vanliga smartphone bilder att bli mästerverk! Typ. Sjukt bra app som även här är ett socialt nätverk – en mer artistisk Instagram.
  • Tumblr – Tumblr är en typ av mikrobloggplattform där man kan publicera texter, bilder, citat, videoklipp m.m. Det är väldigt många som använder denna plattform för att dela bilder. Här kan man hitta inspiration och nå ut till en annan typ av publik.

vintage, retro analog single-lens reflex camera

Har du möjlighet att skaffa dig en egen hemsida så är det väldigt bra för marknadsföringssyfte, dessutom ser det väldigt professionellt ut. Du kan be dina kunder följa dig på sociala medier men också be de kika på din hemsida för att se hela din portfolio. Försök att vara dig själv och att sticka ut så mycket du kan bland alla andra fotografer.

Glöm inte att utnyttja ditt eget nätverk. Genom att informera nära och kära att du har startat ett företag kan de hjälpa dig att hitta nya kunder. För många personer räcker ens egna nätverk gott och väl under det första året.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *