Sök
Stäng denna sökruta.

Sex av finalisterna lyckades få investerare på kroken och totalt slussades drygt 13 miljoner kronor vidare till entreprenörerna som nu kan gasa vidare. Hurra!

Det har som bekant varit lite turbulent i den svenska tech- och startupvärlden med uppsägningar från flera av de stora bolagen. Så det var inte utan viss nervositet arrangörerna av Shift, det vill säga entreprenörsnätverket Bling och Breakit, närmade sig Vällingby centrum på torsdagen när finalen skulle gå av stapeln.

Skulle det bli några pengar till entreprenörerna som vanligtvis inte har tillgång till investerarnätverk med bas i Stockholms innerstad?

Jajamen.

Det blev till och med lite mer än förra året, trots de lite skakiga omvärldsförutsättningarna.

MWH of Sweden

Det första bolaget som pitchade var också det första bolaget som fick drakarna att öppna plånboken. MWH of Sweden, som gör businesskläder som ska vara lika sköna som mjuka träningskläder, fick in 1 miljon från Jens Nilsson, Pernilla Nyrensten, Zeinab Daugaard och Noel Abdayem. Värderingen av bolaget låg på 18 miljoner kronor.

Ovulai

Nästa bolag att få förstärkning till den unga balansräkningen var Ovulai som gör en medicinsk app med digitala hälsoprogram och som i ett första skede fokuserar på kvinnor som drabbats av PCOS, eller polycystiskt ovarialsyndrom. Nora Bavey, chef för Unconventional Ventures, och Caroline Farberger som numera representerar riskkapitalfirman Wellstreet gick in med sammantaget 4 miljoner och fick 20 procent av aktierna tillbaka.

Lilla Landet

Bra gick det även för Lilla Landet och entreprenörerna Michael Dawid och Maria Somi. Noel Abdayem gillade bolagets koncept med automatiserade själv-servicebutiker och köper 25 procent för 1 miljon kronor.

Joina

Därefter var det dags för finalens stora snackis – Joina. Många av drakarna ville vara med och det fick de vara efter lite förhandlingar om belopp och upplägg. Åtagandet från en stor grupp av drakarna låg på totalt 5 miljoner kronor som ska tillföras bolaget i två steg. Entreprenörerna bakom motivationsappen, Leonie och Ehsan Sazesh, hade Vällingbys största leenden i det ögonblicket.

Flipnbid

Dagens sista regelrätta investering gick till Mohammed Sales och Annis Saids sneakersplattform Flipnbid. Wellstreets Mikael Wintzell och Offerta-grundaren Jens Nilsson går in med 2 miljoner i utbyte mot 20 procent av bolaget.

Break Room

Därutöver ställde flera av drakarna sig bakom det stipendium som Media Planet-grundaren och Storytel-investeraren Rustan Panday på stående fot utfärdade till Claudia Orellana som en uppmuntran till att fortsätta det hårda jobbet med att etablera porslinkrossartjänsten Break Room på fler marknader än den malmöitiska.

Facit innebär också att ett gäng entreprenörer fick ta sig hemåt utan nya investerare i bolaget. Sizzle, Zeeds, Niveosystems, Jiroy, Grön, Emigreat, Wheelwear kammade noll – den här gången. Men värt att betona är att en eller flera av drakarna i flera fall uttryckte en önskan om att fortsätta dialogen med entreprenörerna i dessa bolag.

“Resan tar inte slut här”, sammanfattade moderatorn, tillika BLINGs och Shifts frontfigur, Deqa Abukar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *