Search
Close this search box.

Legehuset – En framgångssaga inom förebyggande hälsovård

Idag går de flesta till vårdcentralen när de blir sjuka, men varför inte förebygga ohälsan innan den uppstår? Läkaren och entreprenören Omar Maslah ligger bakom klinikerna Legehuset som funkar som en privat vårdgivare inom förebyggande hälsovård. De har funnits i mer än två år och finns idag i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping med över 100 anställda.

Som en femårig flyttade Omar och hans familj från Somalia till förorten Rinkeby. Han tar sedan en läkarexamen och när det kommer till arbete är det vanligast att jobba i sjukhus eller vårdcentral. Men en gnista av att skapa något eget tänds i Omar. Han vill starta en egen verksamhet inom den privata sektorn av sjukvård med fokus på att kunna upptäcka ohälsa i ett tidig stadie. Han förklarar funktionen som Legehuset fyller med en jämförelse med bilar.

– Så som vi besiktar bilar varje år, så är det bra att också besikta våra kroppar.

En stor fördom som många har är att entreprenörer behöver ha en bakgrund inom ekonomi. Det är en fördel, men inte ett måste. Det viktigaste är att man har en stark drivkraft och rätt mindset för att förverkliga sin idé, tycker Omar.

Resan till att starta en egen verksamhet var långt ifrån enkel. Hårt arbete och flera timmars arbete har lagts ner inom kort tid för att kunna skala upp företaget. En av Omars drivkrafter har varit hans storasysters framgång, då hon jobbat som entreprenör både i Somalia och i Sverige. Hon fick börja om från grunden, och lyckades starta klädbutik några år efter flytten till Sverige. En annan drivkraft har varit responsen från patienterna som sökt till Legehus för vård.

Under Omars entreprenörskapsresa har han dragit många lärdomar, bland annat att vara flexibel med sin affärsidé. I början tänker många att de har grymma idéer, men när man sätter i gång och inser då att det inte gick som man tänkt. Då är det viktigt att vara flexibel. En av de
första idéerna som Omar hade var en digital app, där patienter kan ta kontakt med läkare via appen men även kunna träffa läkaren fysiskt om det behövdes. Idén gick inte vidare efter en marknadsanalys där de skulle behöva konkurrera med stora befintliga företag och behöva
skaffa finansiella medel.

Bakom varje framgångssaga finns misslyckande.

– När man ser Legehuset ser man bara succén, men bakom det finns många misslyckanden, säger han.

Omar var rädd för att misslyckas och tvivlade mycket. Men att misslyckas är en del av processen och därifrån kan man dra lärdomar. Till och med stora entreprenörer som Steve Jobs, grundaren av Apple har haft motgångar.

Framtiden ser ljus ut för Legehuset. Efter att ha uppnått en viss framgång där han fått se hur hans idé blivit till verklighet är det dags att bli större. Omars ambition är att om fem år vara en
av de större privata aktörerna inom sjukvård i Sverige och att ha 100 kliniker.

Omars nyttiga tips till blivande entreprenörer:
  1. Nätverka och våga fråga om råd! Det finns folk som har gjort en entreprenörskapsresa, varför inte fråga de om råd och tips?
  2. Sök stöd – som nybörjare är BLING Startup perfekt för dig som vill sätta i gång med att förverkliga dina idéer.
  3. Skaffa en bra partner som har samma drivkraft och mål som dig, det underlättar mycket.
  4. Det finns inga genvägar. Man måste gå igenom en process som kan bestå av fel och misslyckande.
  5. Ta risker, men se till att du vet vad dessa risker innebär i förväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *